DEVOPS 2016: Robot Framework-työkalun pääkehittäjä Pekka Klärck nousee lavalle

TakaisinDEVOPS 2016


Julkaistu 18.03.2016Huhtikuun 11.-12. päivä DEVOPS 2016- tapahtuma kokoaa saman katon alle parhaat ja mielenkiintoisimmat Devops-asiantuntijat. Helsingin Messukeskukseen saapuu useita mielenkiintoisia huippupuhujia. Yksi näistä puhujista on testiautomaatioguru Pekka Klärck. Pitkän uran testiautomaation parissa luonut, nykyään itsenäisenä Robot Framework- asiantuntijana ja konsulttina toimiva Klärck on yksi tapahtuman pääpuhujista. Mistä Robot Framework sai alkunsa, miten se tulee kehittymään ja mikä uusi Robot Framework- yhdistys oikein on?Tutkimustyöstä opensourceksi

Robot Framework on avoimen lähdekoodin testiautomaatiotyökalu. Testiautomaatio antaa ihmisille mahdollisuuden keskittyä luovaan ongelmanratkaisuun. Tällöin toistuva laadunvarmistustyö jätetään koneen tehtäväksi. Robot Frameworkin suosio on suuressa osassa ohjelmistotuotannon automatisaation kehityskulkua, ja se on keskeinen työkalu hyväksymistason testiautomaatiossa.

Mistä Robot Framework sai alkunsa? Pekka Klärck aloitti testaukseen ja automaatioon liittyvien projektien tekemisen jo vuosituhannen vaihtumisen jälkeen. Vuonna 2005 jo pitkään koodannut Klärck sai tutkimustyötä tehdessään idean.

    -
  • Diplomityöni aikana huomasin, että voisin löytää komponentteja, joita voisi käyttää yhä uudelleen. Automaatiofreimeistä oli ollut jo puhetta ja otin selvää, olisiko olemassa joitain uusia komponentteja. Tein muutamia prototyyppejä ja yksi prototyyppi osoittautui nopeasti muita huomattavasti potentiaalisemmaksi, Pekka Klärck muistelee.

Tämän prototyypin valmistuessa mukaan tarvittiin myös ripaus hyvää onnea.

    -
  • Kolleegani oli siirtynyt Nokia Networksille ja siellä satuttiin tarvitsemaan testiautomaatioframea. Hän otti minuun tuolloin yhteyttä. Ilmoitin, että olin juuri tutkinut kyseistä aihetta ja minulta löytyy valmis konsepti. Vuonna 2005 syksyllä Nokia Networksin kanssa aloitimme uuden framen luomisen kehittämäni prototyypin kanssa. Ideana oli, että lopputuotoksesta tulisi geneerinen. Lopulta kesäkuussa 2008 Robot Frameworkista tehtiin Open Source -ohjelmisto. Tämän kautta ohjelmiston lähdekoodi on avointa ja sen käyttö on kaikille ilmaista, Klärck kertoo.

Kohti kansainvälistä menestystarinaa

Suomessa Robot Frameworkin käyttäjämäärät ovat korkeita. Robot Frameworkin loppukäyttäjinä on suuria suomalaisia yrityksiä kuten Kone, Vaisala, Metso ja RAY. Loppukäyttäjien lisäksi lukuisat konsulttifirmat myyvät Robot Framework-työkalua tai sen käytön osaamista asiakasprojekteissaan. Työkalu on Suomen ulkopuolella myös käytössä tuhansilla kehitystiimeillä. Testiautomaatio kehittyy jatkuvasti, ja Robot Frameworkin ylläpidosta ja sen yhteisöllisestä kehityksestä on huolehdittava. Robot Frameworkista on mahdollista tulla tulevaisuudessa Linuxin ja Mysqlin kaltainen suomalaislähtöinen kansainvälinen opensource -menestystarina. Tulevaisuuden kansainvälisen kehityksen tavoitteiden vuoksi perustettiin Robot Framework Ry.

    -
  • 2015 kesäkuussa perustimme Omenian, Eficoden ja viiden muun ohjelmistoalan yrityksen kanssa yhdistyksen, jonka tarkoitus on turvata Robot Frameworkin tulevaisuus. Yhdistyksen ja sen jäsenten avulla tarkoitus on pystyä keräämään ja jakamaan tietoa eri organisaatioille Robot Frameworkin käytöstä. Yhdistyksen tavoite on myös, että taitaville tekijöille voidaan yhä paremmin maksaa heidän tärkeästä työstään. Harrastetoiminnan kehittyminen ammattimaisempaan suuntaan Robot Framework- yhdistyksemme avulla on tärkeä askel kohti tulevaisuuden kehitystä sekä itse työkalulle että sen ympärillä olevalle ekosysteemille, Pekka Klärck kertoo.

Lisää mielenkiintoista tietoa ja tarinaa Robot Frameworkista sekä uudesta Robot Framework Ry:stä pääsee kuulemaan Pekka Klärckin noustessa lavalle huhtikuun DEVOPS 2016- tapahtumassa.Sold Out